Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
Spaarzegels of postzegels?
In de tijd dat ik nog als postbode werkte ben ik heel wat bijzondere dingen tegengekomen. Eén van die dingen was het onder frankeren of gewoon ‘het niet betalen’ van de postzegel. Hoewel een postzegeltje in die tijd slechts 0,39 euro koste stond ik versteld van het feit hoe creatief en vindingrijk mensen waren om de kosten van de aankoop van een postzegel niét te hoeven maken.
Allereerst waren er de mensen die in plaats van de 39 cent zegels, er gewoon eentje van 10 cent op plakten. De stempelmachines van Postnl konden deze poststukken er toentertijd niet uithalen. Maar ik, en ook mijn collega’s zagen natuurlijk al met een half oog dat die brief of dat pakketje flink onder gefrankeerd was. Een andere methode wat ik met regelmaat voorbij zag komen waren brieven met een met plakband beplakte postzegel. Het handige van deze frauduleuze handeling was het feit dat de postzegelstempel niet op de zegel zelf maar op de tape werd gezet. Men kon vervolgens de inkt van de tape vegen en de postzegels uitknippen en hergebruiken.
Meestal, als er tijd was, legden we deze pakketjes en brieven aan de kant en werden ze eerst beport voordat ze uiteindelijk via de brievenbus op de deurmat van de ontvanger belandden. Het meest bijzondere voorval ontdekte ik rond kersttijd. Het moment waarop de postzegels ipv € 0,39 slechts € 0,29 kostten. Ik liep in een straat om de post te bezorgen en ontdekte dat in die straat elke woning een kerstkaartje ontving met daarop in plaats van een postzegel een spaarzegeltje van de supermarkt.
Het opvallendste was dat elk huis zo’n wenskaartje kreeg, behalve 1 woning. Een snelle controle check op naam deed mij al snel vermoeden dat degenen die géén kaart hadden ontvangen, de verzenders waren. Ik heb de ongefrankeerde kaartjes niet in de brievenbussen gedaan, maar deze eerst maar even apart gehouden. In de loop van mijn wijk kwam ik er nog een aantal tegen. Uiteraard dit aan mijn leidinggevende gemeld en wat er vervolgens mee gebeurd is, weet ik tot de dag van vandaag nog steeds niet.
Feit blijft wel dat, ook al gaat het in dit geval vaak om kleine bedragen, dit eigenlijk gewoon een vorm van diefstal is. En ik blijf me verbazen over het feit dat mensen zelf niet bedonderd willen worden, maar dat wel bij anderen doen…
Geen reacties gevonden.